Der 22er Jahrgang führt fort, was in 2021 begonnen hat. Dies alles nun unter neuer Leitung. Seit dieser Ernte zeichnet Emmanuelle Fulchi d'Aligny (davor Château Angélus) für die Leitung der Vignoble K verantwortlich. Der Jahrgang konnte noch einmal an Finesse und Eleganz zulegen, wenn auch der hohe Alkoholgehalt etwas die Freude trübt. Aber das ist auch Jammern auf hohem Niveau, denn das Preis-/Leistungsverhältnis ist sensationell gut.
Der Wein zeigt eine konzentrierte Frucht aus saftigen Pflaumen und Brombeeren ergänzt durch leichte Rauchnoten,dunkle Schokolade und etwas Espresso. Wem schon nicht jetzt das Wasser im Mund zusammengelaufen ist, es geht weiter. Am Gaumen zeigt er sich genauso dicht und kraftvoll mit einer schönen Mineralität und Eleganz. Ein Mund voll Wein - auch bei einem kleinen Schluck.
Château Bellefont-Belcier ist auf einem sehr guten Weg in die Top Twenty von Saint Emilion vorzudringen.
Das sagt Jeff Leve (97 Punkte):
"Flowers, plums, espresso, mint leaf, spice, cedar and blackberries create the nose. On the palate, the wine is silky, elegant, refined, and packed with the essence of minerality adding complexity to its layers of cherries and plums. The fruits express purity and symmetry in the finish. The wine blends 72% Merlot, 18% Cabernet Franc and 10% Cabernet Sauvignon.15% ABV, 3.45 pH. Harvesting took place September 7 - October 6. The wine is aging in 30% new French oak barrels, 30% in foudres and 40% in used oak barrels."
Das sagt Alexandre Ma (94-95 Punkte):
“The nose is fresh, racy and offers a certain intensity. There are notes of juicy blackcurrant, pepper and a hint of blueberry combined with touches of fresh raspberry. The palate is fruity, racy and offers freshness, minerality, good fruit definition, a certain purity of fruit, great freshness and a lovely racy limestone texture. On the palate, this wine expresses notes of pulpy blackberry, crisp raspberry and, more subtly, peony, combined with hints of fresh lily, fresh red berries and delicate varietal notes, with a subtle hint of tonka bean. Lovely freshness, roundness, finesse in its richness, sapidity and a slight, almost iodine-like hint in the background. The tannins are mellow, elegant and silky."