Ein wunderschöner Spätherbst hat Domaine de Chevalier einen großartigen Jahrgang beschert - Originalton Olivier Bernard! Ab dem 27. August sorgten 60 Tage mit herrlichem Wetter für eine wohltuende Wende nach den kühleren und regenreichen Vormonaten. Die Beeren konnten in Ruhe ausreifen und dank des kühlen Sommers konnte ein Wein mit herrlicher Frische gekeltert werden. Eine große Fruchtfülle in Kombination mit einem sehr guten Säuregehalt sorgte für den großen Erfolg des Jahrgangs 2014!
Der Jahrgang 2014 beeindruckt durch seine elegante Finesse und intensive Fruchtsüße. Fast geheimnisvoll dunkel im Glas strömt ein verführerischer Duft aus schwarzen und roten Beerenfrüchten und kräuterigen Aromen in die Nase. Am Gaumen vollmundig, lieblich und sehr fruchtig. Die Tannine sind dicht und raffiniert.Insgesamt elegant und sehr edel! Großartiges Potenzial. Zuletzt getrunken August 2025.
Das sagt Antonio Galloni (96 Punkte):
"The 2014 Domaine de Chevalier is a total knockout. Precise, brilliant and finely sculpted, the 2014 possesses superb intensity. Freshly cut flowers, mint and sweet red berries, along with finessed but persistent tannins, give the wine its regal personality. The 2014 needs a number of years to shed some baby fat and develop the full breadth of its aromatics, but it is a fabulous wine by any measure. The 2014 is 65 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot and 5 % Petit Verdot that spent approximately 35 days on the skins. Olivier Bernard noted that the Merlots were brought in between October 10 and 17, which is quite late by the domaine's standards. Tasted two times."
Das sagt Wine Review (94 Punkte):
"Olivier Bernard, owner of Domaine de Chevalier, believes that the wines from Pessac-Léognan should be “feminine, not a powerhouse.” In keeping with his philosophy, Domaine de Chevalier red is never a block-busting powerhouse. But it’s always a majestic wine. The 2014, while less concentrated and less dense than others from Pessac-Léognan, is exciting to taste. It’s a magical combination of fruit and savory notes enveloped in supple tannins. It has a Burgundian-like character. Indeed, the phrase I often use to describe red Burgundy, “flavor without weight,” comes to mind. It’s rare to find a wine of this caliber at this price."
Das sagt Wine Spectator (92 Punkte):
"Tightly focused, with red currant, bergamot, Campari and sandalwood notes woven together and carrying through the well-polished finish. Has a noticeable twinge of singed wood and sweet earth at the end. A touch more backward than most of the Pessac pack right now."